Stogas. Terasos stogas. Vainikas.

Pagaliau baigtas antro aukšto mūras ir išlieti žiedai, galima pradėti stogo darbus. Pradžioje nelabai smagus darbas persikrauti medienos krūvas ištraukiant tiesiausius mūrlotus, atsirūšiuoti tiesiausias gegnes, viską susdėti patogiai ir nupurkšti medienos antiseptiku. Mūrlotų matmenys jei gerai pamenu 15cm x 12cm, gegnių matmenys 20cm x 5cm. Nupukšti ir išdžiuvę mūrlotai dedami ant žiedų pragrežiant skyles ir užmaunant ant ilgąsriegių, prieš tai padėjus ruloninę hidroizoliaciją. Tada keliamos gegnės, daromas jų įkirtimas, tvirtinamos vinimis. Gegnių žingsnis tarp centrų 60cm. Gegnių prasikeitimai jungiami ilgąsriegiais.

Sudėjus visas gegnes prasideda viena iš malonesnių stadijų, difuzinės plėvelės klojimas, plėvelė pasirinkta trisluoksnė TOPDACH 180 kurios svoris viename kvadratiniame metre yra 180 gramų. Aišku yra ir kelis kartus pigesnių plėvelių, tačiau pačiupinėjus šitą kažkodėl suteikia pasitikėjimo jausmą. 🙂 Klojant plėvelę kalami makaronai ir pradedamas grebėstavimas. Visur naudojamos vinys.

Užbaigus namo stogą, pereinama prie katilinės ir terasos stogo, jie eina išvien. Čia susidūrėm su medienos trūkumu, mano pasiruošta mediena buvo pagal namo projektą užmetant šiek tiek atsargos, tačiau nebuvo pastebėta, jog projekte gegnių žingsnis numatytas kas 75cm, o aš dariau kas 60cm, teko jų nusipirkti ir dasivežti kas sudarė 0.9 kūb. Dedant gegnes buvo pastebėta, kad naujosios yra visu centrimetru aukštesnės ir siekia 21cm, tad darant terasos stogo vidinę apdailą bus reikalų dėl skirtingų aukščių, nieko susitvarkysim, judam toliau.

Viena gegnė ant kurios dėsis visos gegnės tvirtinama prie sienos gręžiant blokelius kiaurai ir sukant ilgąsriegius. Eiliškumas tas pats, mūrlotai, gegnės, plėvelė, makaronai ir grebėstai. Tik uždėjus plėvelę iškarto atsirado terasos ploto pojūtis, mano dar projekto stadijoje numatyta terasos forma pasiteisino visu 100 procentų. Kas atvyksta visi pasako, kad iš projekto neatrodė, jog taip gerai ta terasa gausis. Tai pirmas etapas, kuris praėjo be jokių pakeitimų statymo stadijoje. 🙂

Užbaigus visus stogo darbus viskas išmatuojama ir užsakoma danga. Jos pasirinkimas buvo nuo senų senovės nuspręstas, kad tai bus klasikinė skarda, beliko tik išsirinkti gamintoją, profilį ir spalvą. Pasirinkta buvo Bratex klasikinė stogo danga, minimaliai rifliuota su naujuoju Snap Lock fiksuojančiu grioveliu, Ceramic Matt padengimu ir antracito spalvos.

Tik baigus kalti paskutinį grebėstą, darbininkai suskubo prie vieno svarbaus stogo įrengimo etapo, vainiko pynimo. 🙂 Taigi nuvykęs vakare radau išdidžiai iškeltą didelį vainiką, ženklas, kad metas „aplaistyti stogą”. 🙂

Sekančią dieną (penktadienį) baigiau darbus ankščiau ir vykau į parduotuvę atitinkamo kalibro gėrimo, žmona padarė užkandžių ir išvykau į statybą paminėti šios progos. Atvykes radau paruoštą stalą su suoliukais:

Susinešiau atsivežtus „stalo priedus” ir sėdome pašvęsti. Šauniai pavakarojom. 🙂

Atvykus stogo dangai, sekančią dieną prasidėjo jos montavimas, tikrai malonus darbas su tuo Snap Lock fiksavimu, kažkada esu dėjęs šiferį, tai prisiminimai nekokie lyginant su šiuo variantu greičio ir patogumo prasme.

Terasos stogo nusprendžiau šiuo metu nedėti, nes šiltinant fasadą reikės statyti ant jo pastolius, nesinori dangos pažeisti..

Gal kažkiek apie kainas, kiek atsimenu išskirsiu atskirai:

  • Medienos neskaičiuoju, ją ruošiau pats, kainavo realiai tik kuras ir laikas, o papildomos gegnės su atvežimu gavosi ~ 185€;
  • Metaliniai kampai ir įvairios vinys virš 200€;
  • Medienos antiseptikas ir impregnavimas ~300€;
  • Difuzinė plėvelė 4 rulonai po 75m. šiek tiek virš 200€;
  • Stogo danga, ventiliaciniai profiliai, varžtai ir atvežimas ~2850€;
  • Skarda, jos lankstymas ir lietaus sistema ~700€.

Dar liks užbaigti terasos stogą, bet čia jau pavasario darbas.

Sekančiame įraše garažo vartų ir katilinės durų montavimas.

3 mintys apie „Stogas. Terasos stogas. Vainikas.“

  1. kai atsiranda stogas virs galvos, buna labai malonus jausmas 🙂
    kas liecia terasos stoga, tai ar daretes saules studijas? kiek namai del to praras sviesos? ar galimybe iseiti i terasa po stogu kompensuos ta jausma, kad namuose bus visada gerokai maziau sviesos?

    1. Taip, stogas suteikia labai malonų jausmą. 🙂 Labai detaliai iki tikimybių lygio neskaičiavome, tačiau terasa nėra virš visų langų, ji yra virš vienos 1m. pločio vitrinos ir virš didžiosios 2.7m vitrinos, saulė pereinanti iš rytų į pietų stadiją pradės šviesti ir pro didžiąją vitriną (žiemą, kai saulė žemai), o vasarą kažkiek užkabins tą vitriną, bet mažai, nors tas yra gerai, mažiau prikaitins, be to šalia yra kita 1.8m vitrina, kuri visiškai atvira. Trumpai tariant svetainės ir virtuvės patalpose turim 3 vitrinas (2 nevarstomos) ir 1 langą, tad šviesos trūkumo neturėtume pajusti. 🙂 Bet aišku jei atsakyti, tai terasa po stogu turi didesnį prioritetą nei šviesą patalpoje. 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *