Nuosavas vandens telkinys. Kūdra.

Noras turėti savo vandens telkinį buvo viduje tiek, kiek galiu atsiminti, bet niekada nebuvo rimtai pradėti planai. Perskaičius kolegos blogerio įrašą apie savo kūdros kasimą kažkaip gavau paskatinimą pradėti planuoti. Pradžia turbūt kaip ir visų yra sunkiausia, surasti tinkamą vietą, formą ir dydį. Paimamas pieštukas, sklypo planas ir bandoma piešti.. Variantų daug, bet neivieno galutinio. Buvo pasirinktas toks planas, pasipaišom +- norimą vaizdą, o tada su juo, kuoliukais ir virve bandom sudėlioti sklype. Variantas su kuriuo buvo pradžia kalti kuoliukus:

Kalant kuoliukus ir formuojant pačią kūdros formą piešto varianto nebuvo išsilaikyta. Ant popieriaus viskas atrodo vienaip, o formuojant gyvai sklype jau visai kitaip, tad buvo nuspręsta nesinaudoti piešiniais ir tiesiog dėlioti kaip viskas turi atrodyti žiūrint į sklypą. Taip sukalus galutinį variantą, sutariau su kasimo darbais užsiimančiu žmogumi, kad paorganizuos didesnį ekskavatorių ir informavo, kad už poros savaičių planuoja pradėti. Nepraėjus tam laikui penktadienį atvyksta technika ir pradeda nuo augalinio sluoksnio nuėmimo, jis supilamas į kelias krūvas, nes bus sklaidomas po sklypą po jo sukėlimo. Aukščių skirtumas tarp pirmo ir antro sklypo yra pakankamai didelis, kai kur net 1.5 metro, tad gruntas bus sunaudotas pakėlimui. Kolkas nėra plano visiškai išlyginti sklypų aukščius, numatome pasikelti, bet išlaikyti šiokį tokį nuolydį.

Iškasamas gruntas yra smėlis su žvyru ir šiek tiek užuomenų molio, toks gruntas žinomas kaip rizikingas turėti tuščią duobę be vandens. Dar prieš planuojant kūdrą, turėjau numatęs riziką, kad gali ir nebūti vandens, tačiau sklypą sukelti ir panaikinti jokiai žoliapjovei nepravažiuojamus kalnelius reikia, savo vandens telkinio norisi, tad bandom kasti. Iš bėdos jei jau būtų tuščias, ateityje bus galima tą tuščią „kraterį” padaryti vandens telkiniu klojant plėvelę, kas privestų arčiau prie natūralaus baseino (eng. Organic pool). 🙂

Pasiekus 2m. gylį pasirodė ir pirmas vanduo, kas jau buvo mažas ženklas, kad tuščios duobės gal ir neturėsim. 🙂 Per pirmą dieną iškasė šiek tiek daugiau nei pusę viso ploto, antrai dienai darbo mažiau, nes kitoje pusėje nuolydis labai mažas, planas toje vietoje maudymosi teritorija, kuri būtų draugiška vaikams. Atėjo šeštadienis, nuo ryto vyrukai pradeda darbą merkiant siurblį į vandenį ir pumpuojant jį lauk, nors ir siurblys nebuvo galingas, bet per visą kasimo laikotarpį įjungtas siurblys nesugebėjo ištuštinti kūdros. Prieš pradedant formuoti mažo nuolydžio maudyklos zoną, dar šiek tiek pabandoma pagilinti centrą, bet dėl riboto pločio (apie 15m.) nelabai išeina pagilinti neformuojant stačių šlaitų, centre pamatuotas gylis gavosi apie 3.5 metro. Užbaigus kasimo darbus bendras kūdros ilgis (įskaitant ir maudyklos zoną) gavosi apie 30 metrų. Šioks toks kasimo timelapse:

Keletas nuotraukų:

Prasideda laukimas.. Kiek gi to vandens bus.. Norėtūsi apseiti be papildomų investicijų į plėveles, nors realaus kiekio galima šiais metais ir nepamatyti, keli sezonai atgal buvo labai sausi, pas daugelį net šuliniai ištuštėję, tad tenka nusiteikti ir nematyti norimo rezultato. Trumpas dviejų savaičių vandens lygio vaizdas:

Artimiausiu metu planuojama susitvarkyti su iškastu gruntu, pasilyginti teritoriją, dar pradeda kirbėti mintis gal susipilti kokį vieną kalną, kuriame kažkada galėtume padaryti tekantį upelį, ar net nedidelį apsodintą augalais baseinėlį su pratekėjimu į kūdrą, kas būtų papildomas kokybiško vandens palaikymo variantas.. Minčių kyla, o realaus plano dar kolkas nėra, pirma reikia sulaukti vandens. 🙂 Namo lietaus nuvedimas taip pat planuojamas į kūdrą.

Skaitytojai turbūt jau žino, jog mėgstu stebėti vienus ar kitus parametrus, tad su kūdra buvo ne išimtis. Paimtas ESP8266 mirkovaldiklis, DS18B20 skaitmeninis temperatūros sensorius, cat5e laukui skirtas kabelis ir surinktas nedidelis Wifi temperatūros matavimo prietaisas, kuris siunčia temperatūros reikšmes į namo valdymo sistema per MQTT broker’į. Temperatūros svyravimas paskutiniomis keliomis dienomis:

Vandens kiekis nėra didelis, tad ir temperatūra šokinėja keičiantis orui. Tuo pačiu dėl nedidelio vandes kiekio, o vasara jau ne už kalnų, reikėtų pasirūpinti bent keliais augalais, vandens kokybės palaikymui, o kol nėra aiškus vandes lygis geriausia būtų taip vadinami plūduriuojantys augalai, kurie nėra sodinami, o tik plaukioja paviršiuje. 5 minučių paieška internete parodė, kad sunku su vandens augalais pas mus, visur vien lelijos, na gal kažką rasiu prisėdus gilesniai paieškai, o gal kas iš skaitytojų gali ką parekomenduoti?

Šilčiausią dieną 05-10 teko išbandyti savo nedidelį vandens telkinį, vandens temperatūra čiut virš 18 laipsnių, metas įkristi. Nors ir vandens nėra daug, bet jausmas superinis, didesnio vandens kiekio laukimas tampa dar sunkesnis. 🙂 Apie kūdrą ir jos subtilybes planuoju parašyti ne vieną įrašą, tad šiuo metu informacijos tiek. Dažniausiai naujausias nuotraukas galite matyti mūsų namo instagram paskyroje:

2 mintys apie „Nuosavas vandens telkinys. Kūdra.“

  1. Sveikininimai pasiryžus įgyvendint svajones. Smagu matyt gražią kūdrą kieme, šaunuoliai!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *