Sienų šiltinimas

Pradėjo šilti oras, nors ir sienos dar stipriai įšalusios, bet jau metas galvoti apie sienų šiltinimą. Sienos šildomos 30 cm storio Neoporu iš Balpol, kurio šilumos laidumo koef., λD ≤ 0,032 W/m·K, matmenų pastovumo stabilumas, DS(N)2 ± 0,2 %, o vandens įmirkis pilnai panardinus vandenyje ≤3 %. Polistirolu buvo pasirūpinta dar vasarį, numatant, jog kaip ir kiekvienais metais kovo mėnesį jo kaina kils apie 15%.

Man ir žmonai į pagalbą atvyko brolis su savo mergina ir prasideda linksmybės. 🙂 Išsikraunam iš pradžių lauke, kad paleisti vairuotoją, o poto dalis sunešama į garažą, o dalis keliama ant balkono ir nešiojama į antro aukšto kambarius (bus patogu pro balkoną juos imti, kai reikės klijuoti aukščiau, o ir garaže vieta ribota, tad turim ir kitur sudėti). Smagu gauti namo „kailinius”, bet nėra taip smagu laukti atšylančio oro pradėti šį darbą, sienos stipriai įšalusios.

Prieš šiltinimo darbus pataikius ant šiltų dienų pradėjau sandarinti sąndūras, pamato su siena, balkono / garažo dvitėjinės sijos ir betono sąndūras. Sandarinimui iš išorės naudojau SOUDAL Soudagum HYDRO mastiką. Pagal techninius duomenis nieko tinkamesnio neradau išorės sandūrų sandarinimui, sustingus susiformuoja elastina garui laidi danga, kad jei garas iš patalpų vidaus patektų į sandūrą, galėtų išeiti lauk. Iš vidinės pusės naudosiu Soudatight LQ mastiką, kai jau sienos bus apšildytos. Apsišluoju dulkes / smėlį, nupjaunu hidroizoliacijos perteklių, nupučiu dulkes su oro kompresoriumi ir pradedu tepti:

Toliau kol laukiau tų šiltų orų domėjausi apie langų sandarinimo iš išorės būdus, kadangi pas mus langai sumontuoti ant metalinių ankerių, paprastos sandarinimo juostos nelabai užklijuosi, tad buvo nuspręsta lango šonuose ir viršuje naudoti sandarinimo besiplečiančias juostas TP600 illmod 600 10/3-7, o apačioje ME351 pilnai limpančią išorinę juostą, prieš tai nuarmuojant polistirolą ir tik tada ją klijuojant.Vitrinų ir balkono durų apatines dalis, kur jau buvo pūstos putos jas apipjauščiau ir tepiau Hydro mastiką, o pakėlus polistirolą bus papildomai klijuojamos ME351 pilno lipnumo juostos. Langų tarpų užpūtimui naudosiu Mažo plėtimosi putas Illbruck FM343, kurios turi ypatingai mažą vandens įgeriamumo rodiklį. Didelis dėkui įmonės Poliservis darbuotojui Tadui už kantrybę išklausant mano keistus išgalvojimus ir patariant prie mano sumanymų langų sandarinimo klausimais.

2020-05-06 pradėjus prie namo dėlioti šiltinimo planą buvo prisiminta, jog pamatas buvo visai užmirštas, reikia pirma jį apšiltinti, pasiskambinus į vieną statybinių medžiagų parduotuvę gavau pažadą, kad ryt iš ryto pristatys, tad suskubau pavakaroti ir atsikasti pamatą, kad iš ryto atvykus polistirolui būtų galima iškarto pradėti jį klijuoti (neatkasant prie garažo, nes nuo rytojaus pradedami ir vėdinimo įrengimo darbai, kad nebūtų problemų nešiojant medžiagas).

Pamatui naudotas TENAPORS EXTRA PRIMA uždarų porų polistirolas 20cm storio klijuojant visu plotu per šukas, visas pamatas apklijuotas per 2 dienas. Toliau prasidėjo sienų polistirolas, šis 30cm Balpol Neoporas taip pat klijuojant visu plotu per šukas ant sienos ir pertepant klijais papildomai visą polistirolo lapą (sienos sandarumui užtikrinti), siūlės tarp polistirolo lapų pučiamos PU klijais, vėliau atsiradę tarpeliai papildomai užpučiami Soudal FlexiFoam putomis, tomis pačiomis putomis pučiamos angos, kurios lieka po smeigių įsukimo. Smeiges pasirinkau naudoti Vokiečių Termoz SV II ecotwist 10-30:

nepigus malonumas, bet į kiekvieną šiltinimo kvadratą po 4 šalčio tiltus į sieną naudojant paprastas metalines smeiges daryti nekilo noras, kitas variantas frezuoti ir įleidinėti giliau smeiges poto klijuojant polistirolo tabletes, taip irgi nesinorėjo tiek žaisti, todėl vienintelis greitas, nesunkus ir užtikrintas smeigiavimas buvo pasirinktas su jau minėtomis ecotwist smeigėmis, grežiama skylė, ant specialaus rakto pažymimas šliaužiklis iki reikiamo polistirolo storio (mano atveju 30cm) ir sukama smeigė iki to matuoklio. Namo šiltinimas mano nuomone ne ta vieta, kur bus galima lengvai ištaisyti padarytas klaidas.

Lapas po lapo kylam į viršų. Neina taip greitai kaip buvo įsivaizduota. 🙂 Neišmetant langų ir durų bendras armuojamas plotas iš akies gaunasi ~350 kv.m.

Ir taip pamažu diduma buvo nuarmuota, diduma, o ne visas namas, nes garažo dalis antru sluoksniu nearmuojama, kol neužbaigsiu balkono šiltinimo. Iki tol rezultatas toks:

Pamažu reikia artėti jau link balkono, nors ir neturiu laiko dėl grindų šiltinimo, bet sutariau su midininkais, kad užlydytų midą. Galvojau ar lydyti midą ar kloti EPDM membraną, bet kažkaip apsistojau ties senu geru ir laiko patikrintu variantu. Prieš midos lydymą reikėjo išpilti šiek tiek išlyginamojo sluoksnio dėl perdangos nelygumų. Keletas akimirkų:

Kai jau baigsiu darbus su grindimis ir turėsim ilgai lauktas išbetonuotas grindis viduje, bandysiu šiltinti balkoną lygegrečiai su kabelių vedžiojimu ir kitais vidaus sienų tinkavimo paruošiamaisiais darbais. Dar daug norisi nuveikti iki šaltų orų.. 🙂

5 mintys apie „Sienų šiltinimas“

      1. Gal kokių patarimų turėtumėt, pačiam klijuojant? 🙂 į ką labiausiai dėmesį kreipti. Matau, klijavot pilnu plotu per šukas. Kokio matmens šukas naudojot? Ačiū

        1. Dėl šukų matmenų dabar jau nepasakysiu, dantukai gal 8mm. Mano nuomone svarbiausia padengti klijais sieną, ir papildomai rekomenduoju plonu sluoksniu visą polistirolo lapą, tokiu atveju ir sukibimas bus geresnis ir pati klijavimo per šukas nauda didesnė, neliks jokių tarpelių. 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *