Šilumos siurblys Oras-vanduo. Montavimas.

Šilumos siurblys buvo užsakytas gerokai ankščiau, atvykęs stovėjo garaže ir laukė kol ateis laikas jam pradėti dirbti. išdžiuvus antro aukšto grindų betonui pradėjau organizuoti šilumos siurblio montavimą. Montavimą patikėjau geriem draugam UAB AFS Baltic, su jais iš karto žinai, kad nekils jokių nesklandumų ir darbas bus padarytas aukštame lygyje. Dar prieš siurblio montavimą paprašiau pajungti vandens minštinimo / nukalkinimo filtrą, kad kai ateis laikas užpildyti šildymo sistemą, pildytume su švariu ir išvalytu vandeniu.

Pasirinkau Panasonic Aquarea T-CAP 9kW Šilumos siurblį. Renkantis ŠS pagrindiniai kriterijai buvo ne tik kainos ir kokybės santykis, bet ir programinės įrangos funkcijos ir valdymas. Kiek teko išbandyti kitus ŠS, tai Daikin softas man nepatiko, todėl iškart atmečiau juos. Mitsubishi patinka, tačiau jų kaina manęs netenkina. Laiko nepatikrintų tokių kaip Hitachi net nesvarščiau, per mažai informacijos apie juos, lieka pats optimaliausias variantas Panasonic, softas malonus, paprasta mobili aplikacija ir turint noro galima integruoti į bendrą namo valdymo sistemą.

Kas žino mūsų namą pasakytų, kad pasirinkus 9kW T-CAP modelį, šiek tiek perspausta, būtų užtekę paprastesnio, na bet tokio norėjau įvertinus jog pas mus visas namas turi šildomas grindis t.y. ~200 kvadratų, net ir storos garažo grindys taip pat šildomos, o namo tūris sieka netoli 900 kūbų. Žiemą darinėjant vartus klius nemažai temperatūros pokyčių, tad norėjau šiek tiek apsidrausti. Aš manau, kad nebus per galingas tas ŠS. Ar pasirinkau per galingą sužinosime po pirmo žiemos sezono. 🙂

Atlikti vandens tyrimai parodė, kad pas mus vanduo geras, šiek tiek kalkių viršija normą, bet daugiau nieko, viskas švaru, gražu, nereikės nugeležinimo statyti.

Pradedam nuo katilinės aprišimo ir vandens filtravimo įrengimo, šioje vietoje norėjau pačiame vandens priekyje pastatyti stambesnių dalelių plaunamą filtrą, kadangi gyvename vien smėlio zonoje, nesinorėjo dažnai keisti smulkių dalelių filtro kasečių, dėl to šis sprendimas manau buvo logiškas. Po šio filtro eina didysis filtras kuriame statysis jau smulkių dalelių filtro kasetė, po šio filtro seka vandens minkštinimo filtras.

Paleidus vandenį pro valymą pereinama prie šilumos siurblio, iš pradžių prigręžiamas išorinio bloko rėmas prie ankščiau paruošto betoninio pado, ant rėmo statojas blokas ir jis priveržiamas, o priėjus prie varių prijungimo paaiškėjo, jog vienas iš varių yra plonesnio diametro nei reikia 9kW T-CAP šilumos siurblio modeliui. Bandyti pratemti visą naują varinę trasą per užkastą vamzdį nenorėjau rizikuoti, tad pasiūliau tiesiog tiesiai per sieną pravest naują vieną vamzdelį ir panaudoti vieną tinkamą iš ankščiau pravestos trasos. Nesame jau tokie griežti estetikos manjakai, tad nematėme didelės tragedijos. 🙂 Likusios gofros su variais bus panaudotos vėsinimo įrenginiui.

Šilumos siurblio pajungimui atsivedžiau atskirą 5 x 4mm2 varinį kabelį nuo pagrindinio skydo garaže, kadangi vidinis blokas turi savyje dvi srovės nuotėko rėles, papildomai jų nereikia ir reikia jungti tiesiai nuo įvado.

Varinė dalis pajungta, elektrinė dalis pajungta, prasideda vakumavimai, tuo pačiu pildoma šildymo sistema vandeniu ir kartu užpilamas Sentinel inhibitorius šildymo kontūrų apsaugai. Lemtinga akimirka, paleidžiamas šilumos siurblys ir … oro kamštis ties trieigiu vožtuvu ir cirkuliaciniu siurbliu, na nieko AFS Baltic specialistas jau nekartą susidūręs su šia problema, atjungė apsauginį žiedą nuo cirkuliacinio siurbliuko, pratraukė jį šiek tiek atgal ir per susidarusį tarpą pradėjo šnypšti oras ir pasirodė vanduo, viskas staigiai uždaroma atgal ir užmaunamas apsauginis žiedas. Paleidžiam siurblį ir vuolia, viskas dirba, o keli likę oro burbuliukai gražiai išėjo per nuorintoją patys.

Prieš klojant grindų dangą mano požiūriu būtina betonui atlikti termo šoką, tai yra perkaitinti jį tokia temperatūra kokia gali būti maksimali paduodama į grindis. Šiuo atveju suplanavau pasiekti 40 laipsnių temperatūrą į grindis imituojant patį kritiškiausią scenarijų, pasiekus tokią temperatūrą betonas “išsivaikščios” ir bus pasiruošęs grindų dangos klijavimui. Pradedu su gamykline kleive, kad šiek tiek pašildyti betoną prieš planuojamą termo šoką.

Tada kasdien padidinau po +3 laipsnius iki kol pasiekiu +35 laipsnių prie +15 lauko temperatūros normą, o tada pakeliu dar šiek tiek ir name pasidaro laaabai kaaaršta, temperatūra perkopė +30 laipsnių, viduje išbūti darosi sunku. Šiek tiek palaikius tokią temperatūra pradedu pamažu mažinti ir grąžinti į standartines normas. Dabar teks namą intensyviau vėdinti, kad numažinti tą karštį ir bus galima pereiti prie grindų dangos darbų. Apie tai jau sekančiame įraše 🙂

Sekite mus mūsų Instagram paskyroje. 🙂

2 mintys apie „Šilumos siurblys Oras-vanduo. Montavimas.“

  1. Sveiki, Norejau pas Jus paklausti apie silumos siurbli Panasanic ar uzteko Jusu pasirinkto galingumo ir bendrai ar nenuvyle sitas gamintojas. Dar norejau Jusu pasiteirauti koks realus COP/SCOP Panasonic silumos siurblio ir kiek prisuko elektros kW per sildimo sezona ar konkretu menesi. Ir ka dabar daritumet kitaip sildimo sistemoje is savo asmenines patirties ar nieko nekeistumet, busiu dekingas uz atsakyma, aciu.

    Su Pagarba
    Renatas

    1. Sveiki, ŠS esame patenkinti, galingumo realiai mums netik užteko, bet ir rezervo yra. Mūsų atveju namas nėra labai mažas: 200kv.m. / 900 kūbų šildomo ploto / tūrio, bet aišku įtaka daro namo sandarumas ir kiti šiltinimo sprendimai, todėl su esamais trūkūmais žinojome, kad reikės daugiau energijos šildymui.
      Bendro COP nevedžiau, vis neprisiruošiu, gal detaliau šiais metais stebėsiu, bet šalčiausią žiemos mėnesį sudegino 500kWh elektros, 100 kWh iš jų buvo karštam vandeniui, likę 400kWh šildymui, sąnaudos buvo didelės (tuo metu turėjome dar vienas kiauras duris, nebuvo ribojama temperatūra tarp gyvenamų patalpų ir garažo su katiline, bei šiuo laikotarpiu ŠS dirbo gamykliniais nustatymais, kas mano akimis yra gerokai nuostolingas, sekančiam mėnesiui pasikoregavau ŠS darbą ir stebėjau, sąnaudos sumažėjo apie 20 proc. Šį sezoną bandysiu koreguoti dar šiek tiek ŠS darbą ir stebėsime situaciją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *