Baseinas. Saulės kolektorius. Pirma dalis.

Visų pirmą visus su Naujaisiais metais! 🙂

Kadangi bandau +- prisilaikyti eiliškumo įrašuose, kol pasivysiu ęsamą situaciją, tai įrašas ne apie namo statybą, o apie baseiną ir kaip jį bandžiau padaryti šiek tiek šiltesnį ir tinkamesnį mažamečiams. Bet istorija nuo pradžios.

Baseinas susijęs su gerbūviu savo namų teritorijoje, visada jo norėjau, tik niekad rimtai nesvarščiau jo įsigyjimo, juk brangu įsigyti, brangu išlaikyti, reikalauja daug priežiūros ir taip iki šiol pasimėgauti juo galėdavau tik nuvykus pas giminaičius, kurie turi jį įsirengę, iki kol… 🙂

Gimus dukrai, buvo puikus pretekstas priimti sprendimą ir pasistatyti baseiną, juk vasaros karštos, gera atsigaivinti kieme esančiame vandenyje, dukrai bus proga pratintis prie vandens ne vonioje. 🙂 Pamenu pirmas baseino sezonas buvo mokomasis, reikėjo suprasti kaip išlaikyti švarų ir skaidrų vandenį, išmokti tinkamai stebėti vandens parametrus ir atitinkamai dozuoti chlorą. Chlorui alergijų neturim, tad nematėm problemų tokiu būdu dezinfekuoti vandenį. Ateityje yra noras turėti naturalų baseiną (Organic pool), bet iki to dar toli, pirmą reikia pastatyti ir įsikelti į namą. 🙂

Baseino pasirinkimas nebuvo labai didelis galvosūkis, šiek tiek informacijos turėjau apie juos, tik kriterijus buvo, kadangi tai pirmas baseinas ir dukra dar mažytė, reikia nedidelio gylio, kad kai jau galės maudytis be papildomo jos laikymo rankomis, galėtų „siekti dugną”. 🙂 O ir tie karkasiniai baseinai netarnauja visą amžinybę, kad iškarto įsigyti „rimtesnio kalibro”. 🙂 Užsakiau iš vienos Kauno įmonės karkasinį Bestway Steel Pro Max baseiną kurio skersmuo 3.70m., o gylis jei gerai pametu kažkas apie 0.8-0.9m. vandens kiekis apie 7 kūbai.

Už dviejų dienų tik atvykus kurjeriui ir priėmus siuntinį, iškarto ėmiausi darbo išpakuoti ir pradėti rinkti. Vietos pasinkimas nebuvo labai apgalvotas, tiesiog kur patogiau, šalia kiemo plytelių, kad patogu būtų įlipti neapgalvojant, jog dvi kieme augančios eglės užstos rytinę saulę, kuri yra svarbesnė baseinui nei vakarinė saulė. Na pirmas kartas, atleidžiama. 🙂

Kaikurie baseinų komplektai turi iškarto pridėtą paklotą, tačiau jis būna ganėtinai plonas, o neruošiant lygaus pagrindo nenorėjau rizikuoti pradurti su kokiais pievoje esančiais akmenėliais, tad paėmiau reklamino stendo brezentą, kuris pakankamai storas ir tvirtas, jį panaudojau kaip paklotą baseinui. Sprendimas buvo tikrai teisingas, nes įpusėjus sezonui ir žemei susispaudus, atsirado dugne vietų, kur jaučiasi mažas akmenėlis, o paklotas puikiai apsaugo baseiną nuo jo aštrių dalių.

Ir čia susidūriau su šulinio problemomis.. Ištrauki apie 200L ir stop, nebėra vandens, užsuku vandenį ir laukiu kol pakils vandens lygis, bet tokiu tempu reikės pilti ne vieną ir ne dvi dienas.. Ir čia į pagalbą atėjo kaimynas, kuris pasiūlė pasijungti nuo jo papildomą žarną, sako bent pusę įveiksim iki nakties, o pratęsim ryt. Taip ir padariau, paleidau kaimyno vandenį pilnu pajėgumu, o savo sureguliavau, kad šulinio vanduo stovėtų ant siurblio ribos, t.y. +- 30% srovės. Gera turėti gerų kaimynų. 🙂 Problemos su šuliniu nepasibaigė, kadangi vanduo stovėjo ties minimaliu lygiu, o vanduo pilamas ne per filtrus, tai pritraukė į baseiną drumzlių, kurias reikės išvalyti. Ną ok, čia sugalvosiu kažką, svarbu pripildyti, taip pyliau iki maždaug vidurnakčio, buvo pasiektas apie 70 procentų baseino tųrio, kiekis pakankamas pajungti filtrą.

Prie baseino komplektuojamas nedidelis filtras su popierine filtro kasete, tos kasetės neblogos, nes surenka labai smulkius nešvarumus, tik pats filtras yra gerokai per silpnas tokio tūrio baseinui, jis gal labiau skirtas sakyčiau 2-3 kūbams vandens.. Išsitraukiau seną drenažinį siurblį, pajungiau per dažnai namuose sutinkamą filtrą, įdėjau 10 mikronų kasetę ir paleidau vandenį valymui.

Paleidus naktį filtrą, ryte jau vos čiurleno, visa kasetė „apaugusi” maždaug 1cm storio košės sluoksniu, stabdom filtrą, išplaunam, įstatom ir paleidžiam toliau. Ryte vandenį iš šulinio paleidau jau per tapatį filtrą sumažinta srove ir per dieną pamažu pasiekiau galutini baseino tūrį. Iš po kokio 4 plovimo tarpai tarp jų pradėjo ilgėti, tada buvo atliktas „chloro šokas”, t.y. įdedamas greitai tirpstantis chloras į dozatorių, kad būtų staigi vandens dezinfekcija. Po chloro šoko praėjus maždaug parai gavome tokį vaizdą:

Nėra labai skaidrus ir krištolinis, bet pradžia buvo tokia, kad net dugno nesimatė… Po dienos ar dviejų pasimatavus vandens parametrus gavau gerą pH ir chloro rezultatą ir šiek tiek per didelį šarmingumą, kas nėra blogai, vanduo galimas maudynėms. Tuo pačiu naktinėms maudynėms suskubau išbandyti kažkada iš Kinijos parsisiųstus atsparius vandeniui RGB LED šviestuvėlius, tik reikėjo sugalvoti kaip juos tvirtinti, nes jie tiesiog paprastas blynas be jokių auselių ir pan. Greitas sprendimas buvo už dangtelio įdėti didelę poveržlę, o baseino išorėje pridėti paprastą magnetą ir gavome tokį rezultatą:

Ir aišku nepamiškim kieno dėka atsirado šis baseinas, maudynes pradėjo būdama 7mėn. amžiaus. 🙂

2018m. temperatūra dažniausiai laikėsi 22 – 24 laipsnių, kaikuriomis karštesnėmis savaitėmis ir 26-28. O dvi karščiausias vasaros dienas rekordas buvo 29.5 °C. Šilti orai tesėsi ir rudenį, tad baseino sezonas buvo uždarytas tik lapkritį, šalčiausios maudynės buvo, kai vandens temperatūra buvo vos 9 °C, ilgai išbūti nepavyksta tokios temperatūros vandenyje, įšoki, pasimakaluoji vandenyje šiek tiek ir šoki lauk. 🙂 Nuotrauka kuri daryta spalio gale:

Antroje dalyje trumpai apie filtro keitimą, paviršiaus nešvarumų surinkėją, 2019m. baseino sezoną ir mano bandymą pasidaryti saulės kolektorių.

5 mintys apie „Baseinas. Saulės kolektorius. Pirma dalis.“

  1. Lauksime tesinio, aktuali tema ir mums.
    Norisi kokybiškam vandenyje maudytis, bet be chloro įmanoma? Ozonatoriaus nesvarstėt?

    1. Buvo mintyse tokie variantai: deguonis (brangu, ir neteko susidurti), druską su generatoriumi (brangu ir mėgsta griaužti metalą), tai buvo nuspręsta, kad pirmi sezonai, kai viskas mokymosi stadijoje tiks su chloru, svarbiausia stebėti vandens parametrus, tinkamai dozuoti, ir nemanau, kad gali kilti problemų, juk ir iš vandentiekio ateinantis vanduo turi chloro, o jis geriamas. Prieš įsigyjant baseiną, buvau nemažai matęs kaip žmonės juos nusiperka, per 3-4 savaites praranda viltį dėl prasto vandens ir supakuoja, neatmečiau tos minties, gal ir man nepavyks prižiūrėti to vandens, bet supratau, kad tereikia šiek tiek pasidomėti ir viskas gerai gaunasi, matyt tiems kuriems nepavyksta, tiesiog tyngi. 🙂
      3 sezonas nusimato taip pat su chloru, jį naudoju Chemoform gamintojo. Kaip vienas baseinų exspertas pasakė: „Nėra prastos vandens dezinfekcijos, yra prastas vartotojas”.
      Dėl ozonatoriaus, taip, geras variantas, bet ar jie nėra 5-10 kartų brangiau nei tokio tipo patys baseinai? Manyčiau kokį 50 kūbų baseinui efektyviau būtų investuoti tokią sumą. O gal jau atpigo? Nesidomėjau. 🙂

      1. Kaip dažnai reikia stebėti vandens parametrus? jei baseinas sodyboj, naudojama tik savaitgaliais, ar nebus perreta kontrolė?

        1. Pirmus du mėnesius tai dažnai žiūrėjau, kas kokį 3-5 dienas, bet poto įpratus kokie parametrai laikosi, tai kokį 1-2 kartus į mėnesį, o 2019m. sezone buvo net 2 mėnesiai kai net nežiūrėjau. Įpratus chloro dozavimą, svarbiausia baseine yra recirkuliacija, jei vanduo juda ir yra filtruojamas, tai nebus bėdų. Jei paliksi savaitę su išjungtu filtru, tai atvykes gali rasti įvairaus grožio. 🙂 Jei filtras bus galingas siūlau automatizuoti, kad ryte filtras įsijungia, o naktį išsijungia, bet taip galima tik kai yra įsivažiavęs baseinas, pirmą mėnesį suku filtrą 24h per parą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *