Pradžia!

Pradžia turbūt kaip ir visų prasideda nuo sklypo. Reikalavimai buvo nedideli, sklypas už miesto, šalia miškas, dydis ~10 arų.

Skubos nebuvo, tad paieškos buvo tik užmetant kartais akį į skelbimus ir vieną dieną netyčia buvo pastebėtas sklypas, kuris yra tik 2km nuo dabartinės gyvenamosios vietos, tad vien dėl įdomumo nuvykom pažiūrėti. Tuščia pieva, iš dviejų pusių miškai, kaina nebloga, kaip ir tinka, gal skambinam? Taip ir padarėm.. Susiskambinom su pardavėju, susitarėm atvykti į ofisą apkalbėti detalių. Nuvykus sužinojom, kad elektra yra už daugiau nei 1km. bet su žodiniu pardavėjo pažadu atvesti per artimiausią laikotarpį. Kadangi kaina už sklypą be elektros nebuvo didelė, tad nutarėm patikėti žodžiu ir gal kažkada gauti elektrą (kaip minėjau skubos nei sklypo pirkime, nei namo statybose nebuvo).

Taigi buvo įsigytas sklypas, plotas 10.06a, netaisyklingo stačiakampio formos pievos laukas.

Vis kartais nuvažiuodavom pasidžiaugti savo tuščiu pievos gabalėliu ir vieną ankstyvą pavasario dieną nuvykus radome savo sklypą taip sakant išartą mašinų / traktorių viežėmis. Pravažiavimas pro sklypų rajoną buvo prastas dėl įšalo, tai važiuotojai pasirinko važiuoti per kažkieno sklypą.. Ilgai nelaukę pasidarėm medinių kuolų, sukalėm aplink sklypą ir užtempėm spygliuotą vielą. Taip buvo sustabdytas tolimesnis sklypo „žalojimas”.

Su savo kaimo apylinkės seniūnu buvo sutartas minimalus keliuko remontas, jau galima ir su lengvąja privažiuoti.

Praėjus keliems metams, pradėjome domėtis, tai kur ta elektra, žadėjo artimiausiu metu, o jos dar nėra.. Bet vis lendant į akis po keletos mėnesiu pastebėjom darbų pradžią, kasamos tranšejos, statomi skydai, betonuojamas padas 10kv elektrinei ir guldomas kabelis. Valio.

Ties tuo metu prasidėjo kalbos, kad bus keičiami namų energetinio naudingumo reikalavimai ir kad B klasės statybos pasibaigs ties kažkelintais metais (jau nebepamenu). Tam tikrų asmenų informuoti, kad dėl šių reikalavimų pastatyti namą bus gerokai brangiau suskubome pasidaryti projektą, kad spėtume į „B traukinį”.

Tai nereiškia, kad esame nusiteikę statyti šaltą ir energetiškai neefektingą namą, tiesiog nenorėjome būti priversti priimti kažkokių sprendimų, kurie mums nėra numatyti ir reikalingi. Stengsimės pasidaryti sau patogius ir pakankamai šiltus namus, bet viską darant „proto ribose”, tikrai nedėsime 50cm apšiltinimo grindyse. 🙂

Projektuotojų paieškų nebuvo, buvau matęs reportažą su NPS projektai komanda ir kažkodėl jau buvau nusprendęs, jog kreipsiuosi į juos. Susiskambinome, pasikalbėjome, pasiūlė nusipiešti ant lapo viziją ko norime ir atvykti derinti tolimesnių projektavimo detalių.

Piešimas truko keletą vakarų, kol buvo išspręsti visi mano ir tuo metu mano merginos norai ir vizijos. Perdavus mūsų pieštą planą laukėme projektuotojo komentarų ir čia prasidėjo problemos su sklypu. Pasirodo mūsų sklype eina kelio apsaugos zona, kuri siekia net 8.5 metro.. Buvome girdėję perkant apie ją, tačiau nesovokėme, jog tai neleis statyti statinių visoje zonoje.. Na nieko, dvigubas garažas pavirto viengubu, svetainės ir virtuvės zona pasiaurinta, kad tilptų ir numatyta terasa iki tos kelio apsaugos zonos.. Kadangi sklypas netaisyklingas stačiakampis, viena dalis turi 22.5m plotį, kita 27m, taip ir nelygiai eina kelio apsaugos zona, tad buvo priimtas sprendimas garažo sieną daryti nelygią, platėjančia į garažo gylį, taip gausim erdvesnį garažą ir tuo pačių įdomią vieną sieną (kuri šiai dienai visdar sukelia žmonių nusistebėjimų ir teiginių: „Jums kreivai išmūrijo sieną”). 🙂

Prie to pačio projektavimo sugalvojome nusimatyti ir ūkinį pastatą, kuris pradžiai bus skirtas sadėliavimui ir gal ateityje pavirs kokia pirtele ar kažkuo kitu.

Taigi užbaigėme visus projektavimo žingsnius ir gavome statybos leidimą statyti B klasės namą.

Statybų pradžios datos nebuvome nuplanavę.

Ūkinio statybą jau rezgiau mintyse, kadangi sklypas atokioje vietoje tarp miškų, tai norint sandėliuoti medžiagas, reikia pirma joms „būdelę” pastatyti.

O kaip kilo mintis rašyti blogą? Juk nei aš statybininkas, nei turiu kokios patirties tame.. Trumpai tariant viena iš priežaščių būtų, kadangi mėgstu skaityti kitų blogus, pasirinkti informacijos ir gal kažką pritaikyti pas save, pagalvojau, gal ir man pavyks padaryti kokį vieną kitą teisingą sprendimą ir kažkam tai bus naudinga. 🙂 Kita priežastis būtų pačiam patogiai kažkurį laiko tarpą atsukti vienoje vietoje, bet ir klausiantiems kaip sekasi statybose, galėčiau nukreipti į blogą, kuriame būtų kažkokia info ir su nuotraukomis. Taip būtų sutaupyta šiek tiek laiko, nei pasakoti kiekvienam tapatį ir dar ieškoti telefone tarp visų nuotraukų vienos kurios būtent užklausė. Besistatantiems namus dažnai būna laiko stygius. 🙂

3 mintys apie „Pradžia!“

  1. Atgalinis pranešimas: Ūkinio pastato statyba – AEA Namas
  2. Atgalinis pranešimas: Namo pamatai – AEA Namas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *