Nuotekų valymo įrenginys

Įrengta lietaus kanalizacija ir drenažo sistema, metas pradėti galvoti apie nuotekų valymo įrenginį ir jau galutinai užbaigti šių metų sklypo kasinėjimo darbus. Pačio įrenginio pasirinkimas buvo labiau vadovaujantis norais ir pasitikėjimu, nei detaliu analazavimu. Dabar mūsų gyvenamoje vietoje naudojamas August įrenginys, tad su juo šiokios tokios patirties turime, pagrindiniai minusai būtų: silpna konstrukcija, didelis dangtis ir kažkaip nemažai papildomos priežiūros reikalavimas, nesame patenkinti ir išvalymo kokybe, tad į jų pasiūlymus nebežiūrėjome. Kažkodėl linkome prie Feliksnavis, ypač kai pasirodė jų naujos kartos nuotekų valymo įrenginiai kurie yra plokščiu dugnu ir jų valymas atliekamas automatikos pagalba, nusprendėme pasirinkti būtent tokį įrenginį.

Pasirinkome FEL/6 modelį skirtą 6 gyventojams ir turintį 0.9m3/parą našumą.
3D modelis (pelytės pagalba galima sukinėti, prisiartinti ir pan.):

Infiltracija į gruntą bus atliekama su 3 infiltraciniais šuliniais (1 sudarytas iš 3 žiedų, kiti du iš 1 žiedo su dangčiu), kurie sujungti tarpusavyje didesniam grunto plotui, kaip papildoma apsauga kabinamas siurblys ir prie jo jungiamas D32 vandentiekio vamzdis, kuris išvedamas už infiltracinių šulinių ribos, įvykus incidentui ir vandens lygiui pakilus suveiks siurblys ir išpumpuos vandenį, taip apsaugant nuotekų valymo įrenginį nuo užliejimo. Primityvus infiltracinių šulinių brėžinys:

Nuotekų valymo įrenginio ir infiltracinių šulinėlių montavimą patikėjau seniems pažystamiems AFS Baltic, su kuriais jau patirtis rodo nereikia pačiam sukti dėl nieko galvos, visos reikiamos medžiagos ir įrengimai atvažiuoja į vietą, taip išvengiant nesklandumų, kaip kad pvz: ekskavatorius vietoje, o žiedų ar nuotekų valymo įrenginio dar nėra. 🙂 Sutarta diena atėjo, pasirodo AFS komanda, apsitariama dėl įvairių detalių ir pradedami kasimo darbai.

Pirmoje vietoje iškasama tranšėja nuo namo, montuojamas nuotekų valymo įrenginys ir pradedamas pildyti vandeniu, užpildžius jis dalinai užkasamas.

Toliau šalia kasama sekanti duobė ir pradedami montuoti žiedai infiltraciniams šuliniams, įleidžiama papildoma orapūtės ir valdiklio dėžė.

Darbas truko gana ilgai, nuolat trugdė lietus, net ir tamsoje teko užbaiginėti darbus, gerai, kad ekskavatorius turi apšvietimą. 🙂 Taip per vieną dieną buvo atlikti visi darbai, didelis dėkui AFS Baltic komandai. Baigiamajį kadrą teko daryti jau sekančią dieną:

Ta proga minimaliai aptvarkyta aplinka toje namo pusėje, paletės perkeltos arčiau kelio išvežimui, pavasarį bus galima nusiimti grunto perteklių aplink NVĮ, užpilti juodžemio ir sodinti žolę. Kadangi visas laisvas laikas, savaitgaliai ir pan. yra praleidžiami name, po grindų betonavimo ir sienų tinkavimo planuoju katilinėje pasistatyti klozetą, pasileisti valymo įrenginį ir pasikabinti praustuvą. 🙂

6 mintys apie „Nuotekų valymo įrenginys“

  1. Sveiki, nuotekų klausimas šiuo metu labai aktualus. Dairomės į Augusto ir KO, bei BioMaxas. August ir Ko lyg ir geriausi rinkoje valymo parametrai. Gal šiuo metu jus naudojate senesnį Augusto gaminį (nes mes lyg linkstame prie jo, bet jūsų patirtis kiek atbaido)? Mums svarbus ir fizinio tvirtumo parametras, kadangi gruntas pas mus bjaurus mėlynasis molis, kuris išlaisvintas baisiai slegia, vaikšto ir prisibijome, kad laike nesulaužytų. FEL6 fiziniai parametrai patrauklūs, bet valymo procese (P, N ir N-NH4) nuo Augusto, kaip Biomaxas atsilieka.

    1. Šioje vietoje mano patarimas būtų rinktis ne kelis geresnius valymo procentus, o tvirtesnį korpusą, su Jūsų gruntu duodu 99%, kad Augusto rimti atstovai nemontuos tiesiai į gruntą, turėsite pradžiai daryti gelžbetonio žiedų talpą ir į ją įsileisti įrenginį, kas gerokai padidins sąmatą. Aišku atsirandą visokių šū*arankių kurie sutiks leisti tiesiai į gruntą, tačiau problemų turėsite Jūs, o ne jie. 🙂

      1. Gal galite išsamiau pakomentuoti FEL… pasirinkimo svertus. Kas ten kitaip su Augusto priežiūra ir eksploatavimu. Augusto gamintojas pagal mūsų gruntą sakė atsiveš betono plokštę dugnui, kurios paskirtis, kad su laiku neiškeltų rezervuaro, o apie šonus pripils smėlio. Pasak jų – taip stiklo pluoštas daug kietesnė, tvirtesnė medžiaga, bet su laiku po žeme ši medžiaga suminkštėja. Ir dėl išvalymo – taip sako popierius/popieriais – jie patys inicijavo tas griežtesne pataisas, kad iš rinkos iškristų visokį šlamštą pardavinėjančius. P.S. Augusto ir Biomaxas gaminiai labai panašūs, nes juos gamina dabar atsiskyrę, bet seniau kartu dirbę akcininkai. Tiesa, o Traidenys buvo svarstomas. Ačiū.

        1. Mūsų pagrindinis pasirinkimo svertas buvo konstrukcija ir automatika (laiko rėlės orapūtei valdyti atrodo kiek senoviška). 🙂 O išvalymo kokybės nematėme auguste (mūsų įrenginyje), tad šis nebuvo labai reikšmingas, manau Fel išvalys taip pat, jei ne geriau dėl geresnio orapūtės rėžimo suprogramavimo.
          Augustas ir Biomaxas pagaminti iš „plastiko”, padas dedamas, kad nepramuštų pado, jų negalima montuoti į šlapius gruntus (kaip išlyginti pagrindą plokštei vandenyje?), kadangi korpusas silpnas reikia montuoti i gelzbetoninius ziedus (mūsų pačių asmeninė patirtis, po poros metų įrenginys yra kiaušinio formos).
          Pacituosiu AFS Baltic vadovą: Augustas iniciavo sugriežtinimus, bet kas norėjo, tas prisitaikė prie naujų reikalavimų.
          Traidenio mes nesvarstėme, nors sako, jog dabar rimčiau viską daro nei ankščiau.

          1. Labas noriu paklaust kaip išvalo ir ar patenkinti pasirinkimu

          2. Sveiki, taip, patenkinti, aptarnavimo dar nedarėme, planuojame rudenį, išvalymu nesiskundžiame, jokio kvapo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *