Stogo šiltinimas

Stogo šiltinimas buvo ta tema, kuri buvo svarstyta kelis metus atgal, net kai dar statybos nevyko, juk šilumos nuostoliai prasideda nuo stogo. Dabartiniame name kuriame gyvename stogą šiltinome patys tradiciniu ir populiariu būdų, t.y. vata. Tad patirties su šiomis medžiagomis jau turime. Susidarėme nuomonę, jog su vata užtikrinti namo sandarumą yra labai sudėtinga, kad ir kaip stengėmės patys klijuoti visokias juostas, tačiau per laiką jos atlipo, išsisandarino, o gal tiesiog mažai žinių turime? Nežinau, bet to kartoti nesinorėjo. Savo name nusprendėme ieškoti iš savęs sandarių medžiagų. Papraščiausias variantas yra purškiamos medžiagos, t.y. poliuretanai, tačiau labiau paanalizavus rinką, pasirodo yra labai daug įvairių poliuretanų ir didžioji dalis jų neturi net tam tikrų matavimų savo sertifikatuose. Kas yra labai svarbu poliuretane, tai matmenų stabilumas, ar medžiaga gali keisti savo matmenis, prie kokio tempimo ji plyšta, garų laidumas ir taip pat šiluminio laidumo rodiklis senėjimo poveikyje.

Dar vienas aspektas kuris buvo vertinamas tai ekologiškumas, nenorėjome purkšti medžiagos kuri išskiria kenksmingas medžiagas žmogui ir gamtai, tad mūsų pasirinktoms putoms išputinimo reakcijai naudojamas tik 100% vanduo ir kiek žinau ši šiltinimo medžiaga yra vienintelė Lietuvoje tikrai ekologiška. Ji turi visus tai patvirtinančius sertifikatus, įtraukta į LR Aplinkos ministerijos ekologinių produktų sąrašą.

Mūsų pasirinkta medžiaga Kanadiečių kompanijos ICYNENE produktas H2Foam Lite, šiuo metu (kai rinkomės) Lietuvoje yra tik vieni šios medžiagos oficialūs atstovai, tai GAMO. Žinoma, rinkoje yra tikrai gerokai pigesnių medžiagų, tačiau kaip ir minėjau aukščiau, ne finansai buvo rodiklis renkantis. Kiek teko asmeniškai susidurti, įmonė išmananti apie savo atstovaujamą produktą, specialistai pakankamai pasikaustę sandarinimo aspektuose, tad bendravimas buvo paprastas ir aiškus. Pirmas vizitas buvo įvertinti situaciją name ir aptarti visas smulkmenas, terminą pasistengė prisiderinti prie mūsų, kadangi sienų tinkavimas katik užbaigtas, tai kai tinkas ant sienų pradžius ir pasiruošime gipso profilių laikiklius gegnėse jie atvyks ir atliks stogo šiltinimą. Malonu, kai kreipiama dėmesį ir į užsakomo planus, netik savo. 🙂

Gipso profilių karkaso laikiklius pasirinkome 4mm storio 50cm ilgio strypus juos sukant kas ~60cm atstumu prie gegnių, poto ant jų kabinsis Knauf profilių sistema. Katilinėje susukami tokie pat strypai, tačiau ant jų planuojamas armstrong lubų karsasas.

Kaip buvom sutarę, taip viskas ir buvo atlikta, be jokių uždelsimų, sutartą dieną ryte atvyksta įmonės specialistai su specialiu transportu kuriame visa reikalinga įranga, nereikėjo net mūsų elektros, turi savo dyzelinį generatorių įsirengę. Paleidžia įrangą šilti ir einame dar pakartoti visus šiltinimo darbų niuansus.

Kadangi name po sienų tinkavimo labai daug drėgmės, kuri susikondensavus ant difuzinės stogo plėvelės, tenka pradžiai staigiais purškimo mostais „numušti” didesnius vandens lašelius, kas truputi padidiną medžiagos išeigą, na bet taip jau yra, kai „šlapi” darbai atliekami velyva rudenį / ankstyvą žiemą ir viskas skęsta drėgmėje.

Purškiant šią medžiagą nesijaučia jokio nemalonaus kvapo ir name pilnai galima būti, nereikia kelias paras neiti į patalpas kaip su kitomis medžiagomis, nes išputinimo reakcijai naudojamas tik vanduo.

Išorinių sienų purškimas atliekamas užleidžiant medžiagą ant tinkuotos sienos, taip užtikrinamas patalpų sandarumas uždarant visus kelius orui praeiti, vidinėse pertvarose, kur gaunasi tarpai tarp šiltinimo ir sienos paprašiau „priauginti” medžiagą, taip uždarant kiekvieną patalpą, kad poto nereikėtų man atskirai uždaryti šių vietų, taip per vieną dieną buvo apšiltintas visas stogas + katilinės stogas).

Kadangi paskutinė namo sąsaja su lauku uždaryta suskubau išsinuomoti 2 drėgmes rinktuvus, nes davikliai visur rodo 99.99% drėgmę, o ir pabuvus keletą minučių name jausdavosi nosyje drėgmė. 🙂 Už drėgmės surinkėjus dėkingi įmonei UAB Mechanizmų nuoma. Pirmomis savaitėmis iš rinktuvų turėjome ištuštinti bakelius 3 kartus per parą, kad nesustotu dirbę kai prisipildo, o bakelio talpa namaža 10L. Surinkėjai dirbo pusantro mėnesio.

Kiekvieno namo šiltinimo sitacija bus skritinga, skirtingos derybos, tad apie kainas nelabai yra ką kalbėti, siūlau pasiskonsultuoti su Gamo specialistais, su kuriais ir bus galima pasiderėti dėl kainos. 🙂 Mūsų stogui buvo supurkšta ~37 kūbai.

Jausmas name paliko visai kitoks, nešalta, nebesigirdi lauko, o ir mažėjanti drėgme prideda komforto. Tačiau atsirado kitas nelabai malonus pojūtis, tai oro trūkūmas! Pasidarbavus ilgiau name jaučiamas akivaizdus oro trūkūmas, o langus pradarinėti nuolat ir daryti skersvėjus nelabai apsimoka, kadangi šildymas pas mus tik su nediduke krosnele visiems 200kv.m., kas paskatino pradėti organizuoti rekuperatoriaus pakabinimą, bet apie tai jau kitame įraše. 🙂

Viena mintis apie „Stogo šiltinimas“

  1. Atgalinis pranešimas: Antro aukšto lubos – AEA Namas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *